|
|
 |
| Kazimierz Dolny - forum dyskusyjne - Forum dyskusyjne Kazimierza Dolnego |
 |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
styku Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 1:26 pm Temat postu: |
|
|
here comes the men in black...  _________________ Nie lekceważ tych ni wsi ni miast
Bo w nich jest każdego z nas
cząsteczka...................... Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
styku Kanclerz Koronny

|
|
| Powrót do góry |
|
bramcio Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 9:26 pm Temat postu: |
|
|
| A dzięki Styku, a mówiłem iże co lota nieznanego, a mi nikt nie wierzy; wspominałem, wg tzw ekspertów wzdłuż linii Wisły jest najwięcej tego typu zjawisk, czy rzecz w rzece, czy uskoku tektonicznym na krawędzi którego rzeka sobie płynie czy inne przyczyny kto to wie, ja nie. Nie znana jest tez przyczyna (jeśli założymy - to OBCY latają) ich ciekawości tym regionem, czy to chcą podejrzeć nasze sukcesy technologiczne (np. taczki resorowane z lusterkiem wstecznym i hamulcem ręcznym), czy rozwój sieci dróg i budownictwa wysublimowanego w formie (vide hotel Kazimierz), czy przyjrzeć się mechanizacji rolnictwa, czy po prostu myśli nasze są aż tak fascynujące (co najmniej podejrzewam). A może słowiańska uroda białogłów nadwiślańskich ich tak interesuje ze sobie przylatują obejrzeć z dalekich planet czy galaktyk, wznosząc westchnienia ku gwiazdom - o rany! (choć na szczęście o porwaniach brak donosów), tu ostrzegam białogłowy - obcy mogą przeniknąć wzrokiem ubranie i jeśli brak bielizny z grubej bawełny kolorowanej na seledin to i przez nią wzrok ciekawy sięga... (pisze tak bo ciotka ma sklep pasmanteryjny i jej sledin chińskiej produkcji nie schodzi). Generalnie to oni (OBCY) wiedzą, iż mało kto z nas w niebo spogląda, ideologie mamy anty kosmiczne i obserwatorzy ziemscy i tak będą zlekceważeni, przeto lata to to bezkarnie i podpatruje, aż strach się bać... |
|
| Powrót do góry |
|
styku Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 5:52 pm Temat postu: |
|
|
nie ma za co chociaż nadal jestem scepytcznie nastawiony.... _________________ Nie lekceważ tych ni wsi ni miast
|
| Powrót do góry |
|
bramcio Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Co prawda rzecz nie jest bezposrednio zwiazane z Kazimierzem ale poniewaz wydarzylo sie wczoraj wiec z goraca emocji sie podziele. Otoz wczoraj rozstawialismy sprzet amatorski ze znajomum Anglikiem, dostal on mianowicie w prezencie swiatecznym lunete z bajerami - czyli z mozliwoscia podlacznie do kompa i robienia zdjec. Ostatnio przy pieknej pelni jest widoczny Mars w poblizu Ksiezyca i probowalismy go zlapac i zrobic jakie zdjecie. W trakcie tych czynnosci kolega zaobserwowal ruch w interesujacym nas obszarze wiec probowalismy ow obiekt poruszajacy siezlapac na powiekszeniu bedac gleboko przekonanymi, iz to jaki satelita swiatlo sloneczne odbija co jest normalne. Wszystko bylo by OK gdyby nie jedno, ow obiekt zawrocil, co jak mi wiadomo ani satelitom ani astreoidom sie nie zdarza. Na zdjeciu wykonanym niestety widac tylko punkt swiatla - probuwalismy obliczyc odleglosc i wychodza nam sprzeczne dane -mamy punkt odniesienia do pozycji Marsa i Ksiezyca, przyjmujac jakas predkosc srednia satelity poruszalo sie to to za wolno czyli wychodzi wieksza odleglosc niz takie satelity sie znajduja i to kilkukrotnie; przyjmujac wartosci predkosci malych cial niebieskich wychodzi, iz lecialo to w odleglosci ok 20 - 30 tys od Ziemi, tylko czemu kurde zawrocilo? I co to to wlasciwie bylo? E, najwaznejsze, ze zabawa jest przednia, mozg pracuje na obrotach, a nie tylko to picie i picie jako jedyna forma rozrywki. Dzis kolejna proba uchwycenia Marsa... trzeba sie rozgrzac, przymrozki sa...
Ostatnio zmieniony przez bramcio dnia Czw Lut 04, 2010 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
styku Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 8:00 pm Temat postu: |
|
|
masz racje mało związane z Kazimierzem.....  _________________ Nie lekceważ tych ni wsi ni miast
|
| Powrót do góry |
|
bramcio Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 8:41 pm Temat postu: |
|
|
a tu sie Styku mylisz, po chwili zastanowienia doszedl bys do wniosku iz cala ta niedorzeczna historyjka jest nie tak istotna jak puenta, z ktorej wynika iz sa przerozne pola ludzkiej aktywnosci nawet na czas zabawy, a skoro ukazuje sie na kazimierskim portalu, a autor tam mieszkal i zna troche ludzi z Kazikiem zwiazanych to znaczy, ze 1.albo jest to szpilka do kogos konkretnie albo 2. przekaz ogolny do zaprzyjaznionych kazimierzakow, ktorzy zawezaja przestrzen wlasnej aktywnosci, tymbardziej iz ostatnie stwierdzenie ze czas sie rozgrzac to zwykle mrugniecie okiem do kogos kogo sie zna.
ps.bledow troche poprawil ale polskiej czcionki mi sie nie chce, moze jak wejde kiedy z drugiego kompa |
|
| Powrót do góry |
|
Tadek Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 12:55 am Temat postu: |
|
|
Może Ci, co lecieli tym gwiezdnym latawcem, też byli właśnie w trakcie rozgrzewki i im się macki i przyczłapy powoli ześlizgiwały z drążków sterowniczych? Któż wiedzieć może, z czego w przepastnych galaktycznych kniejach bimber pędzą...  |
|
| Powrót do góry |
|
bramcio Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 4:37 am Temat postu: |
|
|
| ponoc substancje organiczne wykryli Hindusi na Ksiezycu - badaja jeszcze probki, bo moze to ulecialo uwadze ale Indie wyslaly w kosmos misje, automat wyladowal pobral probki i powrocil - takze jestesmy troche daleko jako kraj w mozliwosciach; wracajac do tematu to mistrzostwem naszej planety jest wyprodukowanie bimbru ze zuzyych opon samolotowych w czasie II wojny na lotnisku w Murmansku, byl to jedyny dostepny surowiec w krainie sniegu, to jakie mozliwosci maja ci z owych latawcow, przy ich technologi i mozliwosciach to i z wody zrobia, albo z pylu gwiezdnego... wracajac na grunt rodzimy to sprobowalem onegdaj (daaaaaaawno temu) kazimierskiej produkcji, miala wade; z braku dobrego sprzetu aspirant techniki uzywal rurki plastikowej, ktora zaczela sie rozpuszczac trakcie zajmujacego procesu przeto produkt pachnial i smakowal jak rozpuszczalnik do farb nitro, wyplulem probke i do dzis jesli mi sie ten smak przypomni wywracaja mi sie wnetrznosci; co ciekawe produkt zostal spozyty przez entuzjastow spragnionych (bardziej przyjezdnych) czemu nadziwic sie nie moge... |
|
| Powrót do góry |
|
Tadek Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 8:11 am Temat postu: |
|
|
| A bo ponoć entuzjaści mawiają, że nieważny smak, byle sponiewierało! Wracając jeszcze do hinduskiej sondy, to ja wcale nie mam pewności, czy ona nie pobierała tych próbek w sąsiednim, "zaprzyjaźnionym" Pakistanie... Poza tym przypomniałeś mi, że już kilka lat się wybieram do pobliskiego szkolnego obserwatorium astronomicznego, chciałem sobie też niebo pooglądać, ale u nas zapylenie w mieście dość duże, jakość obrazu nienajlepsza. Zimą, przy mrozach i małym ruchu mogłoby być lepiej, ale czasu wciąż brak. |
|
| Powrót do góry |
|
styku Kanclerz Koronny

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 1:26 am Temat postu: |
|
|
nic dodać nic ująć.............. _________________ Nie lekceważ tych ni wsi ni miast
|
| Powrót do góry |
|
|
|